Namazdan Sonraki Zikirler / Evrad





Author: Rasim HANER - min read. - Post Date: 01/18/2021
Clap

Farzlardan sonraki sünnetleri, farzların hemen arkasından eda etmek sünnettir. Yani farzla sonraki sünnet namazın arasını Allah Resulü’nün yaptığı gibi, farzdan sonra “Allahümme entesselâm ve minkesselâm ve ileyke yeûdüsselâm, tebarekte yâ zel celâli vel ikram” diyecek kadar oturarak ayırmak, sonra da sünneti kılmaya kalkmak müstehaptır. Kemal b. Hümam şöyle demiştir: Allah Resulü’nden rivayet edilen, farzdan sonra sünneti kılmadan önce yapılacak zikir bundan ibarettir.

Kemal b. Hümam, Hulvanî’den şu görüşü nakletmiştir: Farz ile sünnet arasında evradın okunmasında beis yoktur. Evlâ olan, evradın sünnetten sonra okunmasıdır. Bununla, kerahetin de önüne geçilmiş olur. Nitekim İhtiyar’da da bu husus şöyle dile getirilmiştir: Sonrasında sünnet olan bir farzdan sonra oturup dua etmek mekruhtur. Bunun yerine sünnet kılmak gerekir. Böylece farz ile sünnetin arası açılmamış olur. Aişe validemizden şu rivayet gelmiştir: “Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) farzı kılınca “Allahümme entesselam ...” diyecek kadar oturuyor, bundan fazla okumuyordu.”

Kemal b. Hümam şunu da ilave eder: Allah Rasulü’nden, bizim bugün mescidlerde namazdan sonra okuduğumuz ayetel kürsî ve tesbihlerle farz ile sünnetin arasını ayırdığına dair sabit bir rivayet yoktur.

Selamdan sonra imamın sünnet kılmak üzere sağa geçmesi müstehaptır. Çünkü sağın fazileti vardır. Bununla aynı zamanda hem farz kıldığı şüphesi giderilmiş olur ve kendisine farz niyetiyle iktida edilmez hem de daha çok mekan onun namaz kılışına şahit olur. Zira Allah Resulü’nden (sallallahu aleyhi ve sellem) rivayet edilmiştir ki: “Kişinin namaz kıldığı yer, onun lehine kıyamet günü şahitlik yapar.”

Sünneti kıldıktan ya da sünnet yoksa farzdan sonra imamın isterse insanlara dönmesi müstehaptır. Döndüğünde namaz kılan birinin yüzüne doğru dönmemesi gerekir. İmam isterse soluna, isterse sağına döner. Sağına dönmesi daha güzeldir. Zira Müslim’de şöyle geçer: “Allah Resulü’nün arkasında namaz kıldığımızda sağında olmayı severdir. Zira Allah Resulü namazdan sonra yüzüyle bize doğru dönerdi.”

İmam isterse de ihtiyaçlarını görmeye gider. Zira Allah Tealâ “Namaz bitince etrafa dağılın ve Allah’ın fazlından isteyin” (Cuma, 10) buyurmuştur. Ayetteki emir mübahlık ifade eder. Mecmeurrivayât’ta şöyle denilmiştir: Namazdan sonra kişi tesbihini ister oturarak isterse ayakta çekebilir.

Namazını bitiren kişi üç defa istiğfar çeker. Zira sahabeden Sevban’ın Müslim’deki rivayetine göre Allah Resulü, namazını bitirince üç defa istiğfar çeker, sonra da Allahümme entesselam... derdi.

Sonra kişi ayetel kürsî okur. Zira bu konuda hadis vardır: “Kim her namazdan sonra ayetel kürsî okursa, onun cennete girmesine ancak ölüm manidir.”

Sonra muavvizatı (İhlas, Felak ve Nas surelerini) okur. Konuyla alakalı rivayet şöyledir: Ukbe b. Âmir (r.a) anlatıyor: “Allah Rasulü bana, her namazdan sonra muavvizâtı okumamı emretti.”

Ardından otuz üçer defa sübhanallah, elhamdülillah ve Allahuekber der. Peşinden lâ ilahe illallahu vahdehû lâ şerîke leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr sözlerini söyler. Müslim’de geçen rivayette Allah Resulü, bu şekilde tesbih çekenlerin deniz köpüğü kadar da olsa günahlarının affedileceğini haber vermiştir.

Sonra kendisi ve müslümanlar için, hadislerde rivayet edilen kapsayıcı dualarla dua eder. Ebu Ümame, Allah Resulü’ne hangi duanın icabete daha layık olduğunu sorduğunda Efendimiz şu cevabı verir: Gecenin son diliminde ve farzların arkasından yaptığın dualar. Başka bir rivayette ise şöyle buyurmuştur: “Ey Muaz, sana şu vasiyette bulunmak istiyorum: Her namazdan sonra şöyle demeyi terk etme: Allahım, zikrin, şükrün ve ibadetin konusunda bana yardım et!”

Dua ederken ellerini göğüs hizasına kadar kaldırır, ellerinin içini yüzüne çevirir, saygı ve sükunetle dua eder. Sonra da duasını Saffat suresinin sonundaki üç ayetle bitirir. (Sübhane rabbike rabbil izzeti ... ). Zira Allah Resulü şöyle buyurmuştur: “Kim duasının sonunda sübhane rabbike rabbil izzeti... duasını üç defa yaparsa, onu bol ölçekli ecir sevap yazılır.”

Sonra ellerini yüzüne sürer. Çünkü Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Dua ederken ellerinin içi ile dua et, tersi ile dua etme. Duanı bitirince ellerini yüzüne sür.”

الدرس التاسع والسبعون

الأذكار الواردة بعد الفرض

القيام الى السنة متصلا بالفرض مسنون، وعن شمس الأئمة الحلواني لا بأس بقراءة الأوراد بين الفريضة والسنة. ويستحب للإمام بعد سلامه أن يتحول إلى يمينه لتطوع بعد الفرض وأن يستقبل بعده الناس. ويستغفرون الله ثلاثا، ويقرءون آية الكرسي والمعوذات ويسبحون الله ثلاثا وثلاثين ويحمدونه كذلك ويكبرونه كذلك، ثم يقولون لا إله إلا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير. ثم يدعون لأنفسهم وللمسلمين رافعي أيديهم ثم يمسحون بها وجوههم في آخره.

"القيام إلى" أداء "السنة" التي تلي الفرض "متصلا بالفرض مسنون" أي أنه يستحب الفصل بينهما كما كان عليه السلام إذا سلم يمكث قدر ما يقول: "اللهم أنت السلام ومنك السلام وإليك يعود السلام تباركت يا ذا الجلال والإكرام". ثم يقوم إلى السنة. قال الكمال:وهذا هو الذي ثبت عنه صلى الله عليه وسلم من الأذكار التي تؤخر عنه السنةَ، ويفصل بينها وبين الفرض انتهى.

"و" قال الكمال "عن شمس الأئمة الحلواني" أنه قال "لا بأس بقراءة الأوراد بين الفريضة والسنة" فالأولى تأخير الأوراد عن السنة، فهذا ينفي الكراهة، ويخالف ما قاله في الاختيار: كل صلاة بعدها سنة، يكره القعود بعدها والدعاء، بل يشتغل بالسنة كيلا يفصل بين السنة والمكتوبة. وعن عائشة أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يقعد مقدار ما يقول: "اللهم أنت السلام"، فلا يزيد عليه أو على قدره. ثم قال الكمال ولم يثبت عنه صلى الله عليه وسلم الفصل بالأذكار التي يواظب عليها في المساجد في عصرنا من قراءة آية الكرسي والتسبيحات وأخواتها ثلاثا وثلاثين.

"ويستحب للإمام بعد سلامه أن يتحول إلى اليمين" لأن لليمين فضلا "لتطوع بعد الفرض" لدفع الاشتباه بظنه في الفرض فيقتدي به، ولتكثير شهوده لما روي أن مكان المصلي يشهد له يوم القيامة، وكذلك للقوم. "و" يستحب "أن يستقبل بعده" أي بعد التطوع وعقب الفرض إن لم يكن بعده نافلة يستقبل "الناس" إن شاء أن لم يكن في مقابلة مصل. وإن شاء الإمام انحرف عن يساره وإن شاء انحرف عن يمينه وهذا أولى لما في مسلم: "كنا إذا صلينا خلف رسول الله أحببنا أن نكون عن يمينه حتى يقبل علينا بوجهه". وإن شاء ذهب لحوائجه قال تعالى {فَإِذَا قُضِيَتِ الصَّلاةُ فَانْتَشِرُوا فِي الْأَرْضِ وَابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللَّهِ} (الجمعة: 10)،والأمر للإباحة. وفي مجمع الروايات: إذا فرغ من صلاته إن شاء قرأ ورده جالسا وإن شاء قرأه قائما.

"ويستغفرون الله" العظيم "ثلاثا" لقول ثوبان كان رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا انصرف من صلاته استغفر الله تعالى ثلاثا وقال: "اللهم أنت السلام ومنك السلام تباركت يا ذا الجلال والإكرام" رواه مسلم. "ويقرؤون آية الكرسي" "من قرأ آية الكرسي في دبر كل صلاة لم يمنعه من دخول الجنة إلا الموت". "و" يقرؤون "المعوذات" لقول عقبة بن عامر رضي الله تعالى عنه أمرني رسول الله صلى الله عليه وسلم أن أقرأ المعوذات في دبر كل صلاة.

"ويسبحون الله ثلاثا وثلاثين ويحمدونه كذلك" ثلاثا وثلاثين "ويكبرونه كذلك"ثلاثا وثلاثين "ثم يقولون" تمام المائة "لا إله إلا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير"، لقوله صلى الله عليه وسلم: "من سبح الله في دبر كل صلاة ثلاثا وثلاثين وحمد الله ثلاثا وثلاثين وكبر الله ثلاثا وثلاثين فتلك تسعة وتسعون وقال تمام المائة لا إله إلا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير غفرت خطاياه وإن كانت مثل زبد البحر" رواه مسلم.

"ثم يدعون لأنفسهم وللمسلمين" بالأدعية المأثورة الجامعة لقول أبي أمامة قيل يا رسول الله أي الدعاء أَسمع؟ قال: "جوفَ الليل الأخير ودبرَ الصلوات المكتوبات". ولقوله صلى الله عليه وسلم: "والله إني لأحبك أوصيك يا معاذ لا تدَعَنَّ دبر كل صلاة أن تقول اللهم أعني على ذكرك وشكرك وحسن عبادتك". "رافعي أيديهم" حذاء الصدر وبطونها مما يلي الوجه بخشوع وسكون ثم يختمون بقوله تعالى {سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَ} (الصافات :180). لقول رسول الله صلى الله عليه وسلم: "من قال دبر كل صلاة {سُبْحَانَ رَبِّكَ.....} الآية ثلاث مرات فقد اكتال بالمكيال الأوفى من الأجر". "ثم يمسحون بها" أي بأيديهم "وجوههم في آخره" لقوله صلى الله عليه وسلم: "إذا دعوت الله فادع بباطن كفيك ولا تدع بظهورهما فإذا فرغت فامسح بهما وجهك".

 

Author: Rasim HANER - min read. - Post Date: 01/18/2021