Mekruh Vakitler





Author: Rasim HANER - min read. - Post Date: 04/20/2020
Clap

MEKRUH VAKİTLER Üç vakit vardır ki, bu vakitler girmeden önce kişinin üzerine vazife olan farz ve vacip türünden sorumlulukların bu üç vakitte eda edilmesi sahih olmaz: 1- Güneş doğduktan sonra belli bir miktar yükselinceye kadar. 2- Güneş tam tepedeyken, batıya meyletmeye başlayıncaya kadar. 3- Güneşin gözleri kamaştırmayacak şekilde sararmasından batışına kadar. Bu vakitlerden önce değil de bu vakitler girdikten sonra insana vazife haline gelen şeylerin edası ise kerahetle beraber caizdir: Kerahet vaktine denk gelen cenaze namazı, kerahet vaktinde okunan secde ayetinden dolayı yapılacak tilavet secdesi gibi. Aynı şekilde o günkü ikindi namazının güneş batarken kılınması da kerahetle beraber caizdir.  Bu üç vakitte, nezredilmiş namaz ya da tavaf namazı gibi herhangi bir sebebe bağlı da olsa nafile namaz kılmak harama yakın mekruhtur.  Bu üç vaktin yanında, ayrıca sabah namazı vakti girdikten sonra sabah namazının iki rekat sünnetinin dışında, sabah namazından sonra güneş doğuncaya kadar, ikindi namazından sonra, akşam namazından önce, imam Cuma hutbesi için minbere çıktığı andan farzı kılıncaya kadar, sabah namazının sünneti hariç farz için kamet getirildiğinde, bayram namazından önce evde de olsa, bayram namazından sonra camide, Arafat ve Müzdelife’de cem yaparken iki farzın arasında, farzın eda vakti daraldığında, tuvalet ihtiyacı varken, insanın iştahını çeken yemek hazır olduğunda, aklı meşgul eden bir mesele olduğunda, saygıyı ihlal eden bir durum sözkonusuyken nafile kılmak mekruhtur.  

الدرس الحادي والخمسون 

الأوقات المكروهة

ثلاثة أوقات لا يصح فيها شيء من الفرائض والواجبات التي لزمت في الذمة قبل دخولها: عند طلوع الشمس الى أن ترتفع، وعند استوائها الى ان تزول، وعند اصفرارها الى ان تغرب. ويصح أداء ما وجب فيها مع الكراهة، كجنازة حضرت وسجدة آية تليت. كما صح عصر اليوم عند الغروب مع الكراهة. 

والأوقات الثلاثة يكره فيها النافلة كراهة تحريم ولو كان لها سبب، كالمنذور وركعتي الطواف. ويكره التنفل بعد طلوع الفجر بأكثر من سنته، وبعد صلاته، وبعد صلاة العصر، وقبل صلاة المغرب، وعند خروج الخطيب حتى يفرغ من الصلاة، وعند الإقامة إلا سنة الفجر، وقبل العيد ولو في المنزل وبعده في المسجد، وبين الجمعين في عرفة ومزدلفة، وعند ضيق وقت المكتوبة، ومدافعة الأخبثين، وحضور طعام تتوقه نفسه، وما يشغل البال، ويخل بالخشوع.

 

Author: Rasim HANER - min read. - Post Date: 04/20/2020