Sargı üzerine nasıl mesh edilir?
SARGI VE BENZERİ ŞEYLER ÜZERİNE MESH VERMEK
Bir uzuv yarılıp, yaralanıp ya da kırılıp üzerine bez ya da sargı sarılmışsa, yıkanamaz ve çıplak olarak mesh verilemez. Bu durumda mesh yara üzerine sarılan şeyin çoğuna yapılır. (Çünkü çoğunluk, tamamı hükmündedir. Yarıdan azına yapılırsa mesh geçerli olmaz.) Sargı ile yara arasında kalan kısmın görünen yerlerine de mesh vermek yeterlidir. Yıkamak gerekmez. Mesh vermek, yıkamak gibidir. Sargı üzerine meshin bir belirlenmiş bir süresi yoktur. Sargıyı abdestliyken sarmak da şart değildir. İki ayaktan birini yıkarken diğerini yarasından dolayı mesh etmek caizdir. Yara iyileşmeden önce sargının düşümesiyle mesh iptal olmaz. başka bir sargının bağlanması caizdir. Yeni sargının üzerine tekrar mesh etmek gerekmez ama tekrarlamak daha faziletlidir. Göz iltihabı varsa, doktor tarafından gözün yıkanmaması söylenmişse, tırnak kırılmış olup üzerine merhem, sakız, öd kesesi derisi gibi şeyler bağlanmışsa ve bunların alınması yaraya zarar verecekse, mesh etmek caizdir. Eğer mesh de zarar verecekse o da yapılmaz. Mestlere, sargı üzerine ve başa mesh vermek için niyet şart değildir.
الدرس الرابع الأربعون
فصل في الجبيرة ونحوها
إذا افتصد أو جرح أو كسر عضوه فشده بخرقة أو جبيرة وكان لا يستطيع غسل العضو ولا يستطيع مسحه وجب المسح على أكثر ما شد به العضوَ. وكفى المسح على ما ظهر من الجسد بين عِصابة المفتصِد، والمسح كالغسل. فلا يَتوقت بمدة ولا يشترط شد الجبيرة على طهر.
ويجوز مسح جبيرة احدى الرجلين مع غسل الأخرى. ولا يبطل المسح بسقوطها قبل البُرء، ويجوز تبديلها بغيرها، ولا يجب إعادة المسح عليها، والأفضل إعادته. وإذا رَمَد وأمر أن لا يغسل عينه أو انكسر ظفره وجعل عليه دواء أو عِلْكا أو جِلدةَ مَرارةٍ وضره نزعه جاز له المسح، وإن ضره المسح تركه. ولا يفتقر الى النية في مسح الخف والجبيرة والرأس.