Haccın Yapılışı -4





Author: Rasim HANER - min read. - Post Date: 09/09/2019
Clap

Tavaftan sonra artık hacı olan kişi, Makam-ı İbrahim’de iki rekat namaz kıldıktan sonra zemzem kuyusuna gelir ve suyundan içer. Gücü yeterse kendisi oradan su çıkarır. Kabe’ye döner, adeta kemiklerinde onu hissedinceye kadar zemzem içer. Defalarca nefes alır vererek su içmeye devam eder. Bu esnada gözlerini kaldırıp Kabe’ye bakar.  Sonnra eğer mümkünse bedenine su döker. Bunu yapamazsa, yüzünü ve başını zemzemle mesheder. Zemzem içerken istediği şeye niyetlenebilir. İbn Abbas Hazretleri, zemzem içerken şöyle dua etmiştir: “Allahım Sen’den faydalı ilim, geniş rızık ve her türlü hastalığa karşı şifa isterim." Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Zemzem içerken neye niyet edilirse ona nail olunur.” Zemzem içtikten sonra Kabe’nin kapısına gelip onun eşiğini öpmek müstehaptır.  Ardından mültezeme gelir. Mültezem, Hacerü’l-esved ile Kabe kapısının arasıda kalan kısımdır. Oraya yüzünü ve göğsünü yapıştırır, Kabe’nin örtüsüne tutunur ve bir müddet orada istediği şeyler için dua eder. Şöyle diyebilir: “Allahım, bütün alemlere bereket ve hidayet kaynağı kıldığın bu bina Sen’in evindir. Beni buraya sevk ettiğin gibi buradaki ibadetlerimi de kabul et. Bunu Kabe’ye son gelişim kılma. Benden razı olacağın âna kadar buraya tekrar gelmemi lutfet. Ey merhametlilerin en Merhametlisi!”  Mültezem, kendisinde dualara cevap verilen Mekke’deki on beş mekandan biridir. Kemal b. Hümam’ın Hasan Basri Hazretlerinin Risalesinden naklettiğine göre şöyledir: Tavaf, Mültezem, Kabe’deki oluğun altı, Zemzem, Makam-ı İbrahim, Safa, Merve, Sa’y, Arafat, Mina ve şeytan taşlama.  Kabe’yi görünce yapılan  duaların kabul olacağına dair daha önce beyanda bulunmuştur.  Eğer insanlara eza etmeyecekse, Kabe’ye girmek de müstehaptır.  Hacı, artık memleketine dönmek istediğinde, tavaftan sonra yüzünü Kabe’ye dönüp arka arkaya çıkması, çıkarken de ağlaması ya da ağlamaya zorlaması, ayrılıktan dolayı hasret içerisinde bulunması müstehaptır. Mescid-i Haram’dan bu şekilde çıkar. Mekke’den ise en aşağı tepeden Benî Şeybe kapısından çıkar. Kadın haccın hemen bütün fiilerinde erkek gibidir. Ancak o, başını açmaz, yüzüne bir örtü örtmek isterse, örtünün altına bir şey koyar ki, perde yüzüne değmesin. Telbiye esnasında sesini yükseltmez, sa’y esnasında hervele, tavafta da remel yapmaz, sükunet içerisinde yürür. Başını kazıtmak ancak saçlarından biraz aldırır. Dikişli elbise giyebilir. Hacerü’l-esvedi selamlarken, erkekleri sıkıştırı izdiham oluşturacak şekilde davranmaz.  Böylece, ifrad haccı yapanın haccı tamamlanmış olur. Temettü haccı ifrad haccından, kıran haccı da temettü haccından daha faziletlidir.

كيفية تركيب أفعال الحج 

ثم يأتي زمزم فيشرب من مائها، ويستخرج الماء منها بنفسه إن قدر، ويستقبل البيت ويتضلع منه ويتنفس فيه مرارا، ويرفع بصره كل مرة ينظر إلى البيت، ويصب على جسده إن تيسر وإلا يمسح به وجهه ورأسه وينوي بشربه ما شاء. وكان ابن عباس رضي الله عنهما إذا شربه قال: "اللهم إني أسألك علما نافعا ورزقا واسعا وشفاء من كل داء" وقال صلى الله عليه وسلم: "ماء زمزم لما شرب له". ويستحب بعد شربه أن يأتي باب الكعبة ويقبّل العتبة.

ثم يأتي إلى الملتزَم وهو ما بين الحجر الأسود والباب، فيضع صدره ووجهه عليه، ويتشبث بأستار الكعبة ساعة يتضرع إلى الله تعالى بالدعاء بما أحب من أمور الدارين، ويقول: "اللهم إن هذا بيتك الذي جعلته مباركا وهدى للعالمين اللهم كما هديتني له فتقبل مني، ولا تجعل هذا آخر العهد من بيتك وارزقني العودة إليه حتى ترضى عني برحمتك يا أرحم الراحمين". 

والملتزم من الأماكن التي يستجاب فيها الدعاء بمكة المشرفة. وهي خمسة عشر موضعا نقلها الكمال بن الهمام عن رسالة الحسن البصري رحمه الله بقوله: في الطواف وعند الملتزم وتحت الميزاب وفي البيت وعند زمزم وخلف المقام وعلى الصفا وعلى المروة وفي السعي وفي عرفات وفي منى وعند الجمرات انتهى. 

وذكرنا استجابته أيضا عند رؤية البيت المكرم. ويستحب دخول البيت الشريف المبارك إن لم يؤذ أحدا.     

وإذا أراد العود إلى أهله ينبغي أن ينصرف بعد طوافه للوداع وهو أن يمشي إلى ورائه ووجهه إلى البيت باكيا أو متباكيا متحسرا على فراق البيت حتى يخرج من المسجد، ويخرج من مكة من باب بني شيبة من الثنية السفلى.

والمرأة في جميع أفعال الحج كالرجل غير أنها لا تكشف رأسها، وتسدل على وجهها شيئا تحته عِيدانٌ كالقُبة تمنع مسه بالغطاء. ولا ترفع صوتها بالتلبية، ولا ترمل ولا تهرول في السعي بين الميلين الأخضرين بل تمشي على هينتها في جميع السعي بين الصفا والمروة، ولا تحلق وتقصر وتلبس المخيط، ولا تزاحم الرجال في استلام الحجر.

وهذا تمام حج المفرد وهو دون التمتع في الفضل والقران أفضل من التمتع.

 

Author: Rasim HANER - min read. - Post Date: 09/09/2019